Hetty Crèvecoeur

Gezondheidsdeskundige
 

De overgang hoort bij het leven. Het is een natuurlijk proces. “Maar dat wil zeker niet zeggen dat je je er dus maar bij neer moet leggen”, stelt gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur. “Er zijn heel veel mogelijkheden om de klachten te verminderen.”

Serieuze klachten

Opvliegers, nachtzweten, droge slijmvliezen, stemmingswisselingen, gewrichtsklachten, gewichtstoename, nachtelijk transpireren, slapeloosheid. Het zijn allemaal klachten waarmee vrouwen in de overgang te maken kunnen krijgen. “Het zijn serieuze klachten die een grote impact kunnen hebben op de kwaliteit van je leven. Maar er is ook goed nieuws. Door te kiezen voor bepaalde voedingsmiddelen en door het gebruik van voedingssupplementen kun je de klachten verminderen.”

Gezonde voeding

Crèvecoeur is gezondheidsdeskundige en heeft een achtergrond in natuurgeneeskunde en orthomoleculaire therapie. Ze is onder meer auteur van het boek ‘Krachtvoer voor vrouwen’. “Tijdens de overgang verandert je hormoonspiegel. Dat heeft invloed op hoe je je voelt. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van stemmingswisselingen. Door te zorgen voor een gezonde bloedsuikerspiegel heb je daar minder last van.

Als je de dag begint met een eiwitrijk ontbijt, bijvoorbeeld eieren, yoghurt met fruit en noten of een shake met proteïnepoeder, blijft je bloedsuikerspiegel gedurende een behoorlijk deel van de dag stabiel.” Bepaalde voedingsstoffen kunnen overgangsklachten juist weer triggeren. “Van onder meer alcohol, hete dranken en pittige kruiden zoals peper is bekend dat ze opvliegers kunnen verergeren.”

Oestrogeen

Tijdens en na de overgang verandert je hormoonhuishouding. “De gehaltes van de hormonen oestrogeen en progesteron beginnen te schommelen en de aanmaak daarvan daalt uiteindelijk flink. Een laag oestrogeengehalte kan opvliegers, een afnemende botdichtheid en droge slijmvliezen veroorzaken. Je kunt bijvoorbeeld een droge vagina krijgen waardoor vrijen pijnlijk kan zijn. Dat kun je in sommige gevallen voorkomen. Zo hebben Aziatische vrouwen nauwelijks overgangsklachten omdat hun voeding rijk is aan fyto-oestrogenen. Dat zijn plantaardige stoffen die sterk lijken op oestrogeen.”

Voedingssupplementen

Behalve het veranderen van de voeding en het voedingspatroon kun je ook gebruikmaken van voedingssupplementen. “Er zijn natuurlijke voedingssupplementen met bijvoorbeeld rode klaver, dat rijk is aan fyto-oestrogenen. Verder is het binnenkrijgen van voldoende jodium belangrijk. Jodium speelt een grote rol in het hormonale systeem. Ook kunnen capsules met vitamine D3 en visolie- of algencapsules helpen om de klachten te verminderen. En bij droge slijmvliezen kunnen supplementen met omega 7 vetzuren uit duindoornbessen heel effectief zijn.”

Goed naar je lichaam luisteren

“Het klinkt heel eenvoudig ”, stelt Crèvecoeur. “Maar zeker in de periode rond de overgang helpt het om goed naar je lichaam te luisteren. Leef zo gezond mogelijk. Beweeg, eet gezond, slaap voldoende, neem voldoende rust, zeg eens vaker nee. Vaak zijn lichamelijke en ook geestelijke problemen een signaal, als je daar naar luistert en naar handelt scheelt dat vaak een hoop. Ga naar buiten, wandel, doe wat goed voelt voor jou.”

Modder niet zelf door

Heel veel problemen kunnen worden verminderd of verdwijnen zelfs helemaal door gezonder te leven, meer op de voeding te letten en het gebruik van voedingssupplementen. “Als echter bepaalde klachten niet of niet voldoende afnemen, aarzel dan niet om naar je huisarts te gaan”, adviseert Crèvecoeur. “Voor bijvoorbeeld droge slijmvliezen kan de huisarts prima gels voorschrijven. Ook zijn er overgangsconsulenten en zelfs gespecialiseerde centra die je kunnen ondersteunen tijdens en na de overgang. De overgang is een natuurlijk proces. Maar je hoeft die klachten niet voor lief te nemen.”