Irma van Dijk

Irma van Dijk
Orthomoleculair therapeut

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Wat doe je als orthomoleculair therapeut?

“Tijdens de overgang komen allerlei oxiderende processen, die de balans in het lichaam verstoren, op gang. Dat leg ik vrouwen, die bij mij komen, uit. Met interventies zoals het vinden van een gezonde levensstijl en voedingspatroon is het evenwicht weer te herstellen.

Een voedingsdagboek bijhouden, werkt goed en dat geeft vaak aanknopingspunten waar wij verder mee aan de slag kunnen. Zo versterken koffie, alcohol, koolhydraten en suiker het oxidatieproces. Deze kun je dus beter schrappen. Groente, fruit en eiwitten, die onder andere in kip en vis zitten, hebben juist weer een positief effect.

Daarnaast zijn meer tijd voor jezelf en bewegen belangrijke factoren om de hormonen tot rust te brengen. De overgang is vaak een turbulente tijd waarin voor veel vrouwen life changing events plaatsvinden: zorgen om zieke ouders, scheidingen, maar zelf ook last krijgen van allerlei fysieke kwalen. Je moet dan echt je rust nemen.”

Hoe kunnen supplementen bijdragen aan een betere balans?

“Organische supplementen van een goede kwaliteit kunnen als aanvulling worden gebruikt om het lichaam een oppepper te geven. Ik adviseer vooral antioxidanten met twee vormen van selenium, een organische en anorganische vorm.

Ik adviseer vooral antioxidanten met twee vormen van selenium, een organische en anorganische vorm.

Visolie, calcium, zink en multi-vitamines dragen bijvoorbeeld bij aan een verbetering van het immuunsysteem, extra vetverbranding en vullen de tekorten aan die zijn ontstaan. Het is belangrijk om niet op eigen houtje supplementen te slikken, want teveel kan schadelijk zijn. Je kunt het beste van tevoren advies inwinnen bij een orthomoleculair therapeut.

Wat voor resultaten zie jij in jouw praktijk?

“In mijn praktijk in Brunssum merk ik dat 80 procent van de vrouwen zich weer beter gaat voelen als ze bepaalde aanpassingen in hun levensstijl hebben gedaan.

De combinatie sporten en vasten heeft ook veel positieve effecten op de overgang. Door meer te bewegen en beter te letten op voeding slapen vrouwen beter en vallen ze af. Ook worden ze hierdoor stressbestendiger en mentaal stabieler.”