Dit is jullie tweede boek over de overgang. Waarom moest het er komen?

Medina: “Wij hebben gemerkt dat je anders met je lichaam moet omgaan in de overgang. Sowieso met voeding. Het barst van de voedingshypes maar wat je het best kan eten in de overgang wist ik niet. Bewegen is ook heel belangrijk, en je mind en hoe je bijvoorbeeld omgaat met stress. Op die drie pijlers gaan we in.”

Isa: “In ons eerste boek hebben we vooral besproken wat de overgang inhoudt, terwijl we aanvankelijk graag wilden schrijven over voeding en bewegen. Bij dezen dus.”

Wat hebben jullie zelf veranderd in jullie lifestyle toen de overgang een feit was?

Isa: “In het begin niets. Ik wist helemaal niet dat ik er überhaupt in zat en daarna wilde ik er niet aan. Voor mij was het helemaal niet makkelijk om me aan te passen. Er zit nog steeds iemand in me die heel hard werkt en maar doorgaat en doorgaat. Vroeger kon dat. Nu ik in de overgang zit, is dat roofbouw en moet ik af en toe wat rustiger aan doen. Voor mij was het een belangrijke les dat je jezelf af en toe wat zachtheid moet permitteren. Anders red je het niet.”

Je moet jezelf wat zachtheid permitteren

Medina: “Ja, stressmanagement is wel nodig. Ook zijn we allebei bewuster en regelmatiger gaan bewegen. Vroeger was dat om er goed uit te zien in bikini, nu gaat het er mij er vooral om dat ik met een goed lichaam leuk en gezond oud kan worden.”

Wat doen jullie aan sport?

Isa: “Ik vind de sportschool eigenlijk verschrikkelijk. Toch sta ik er nu elke week met een personal trainer voor mijn oefeningen en vind ik het zelfs fijn. Ik heb af en toe last van mijn knieën en wil echt graag zorgen dat mijn lijf sterk is. In de overgang heb je al te maken met een afname van spiermassa en kun je botontkalking krijgen. Ik wil niet zo’n teer poppetje worden later. Vaak wandel ik naar afspraken. Voelt goed, en het geeft rust in mijn hoofd.”

Medina: “Ik wandel veel en doe Barre-lessen en vind yin yoga erg fijn. Daarbij neem je bepaalde houdingen heel lang aan. Dat is goed voor je lijf en brengt je op een dieper niveau van ontspanning.”

In jullie boek vinden we allerlei gezonde recepten. Hoe hangt voeding samen met de overgang?

Medina: “Je krijgt meer behoefte aan bepaalde stoffen en kunt slechter tegen andere. Hoewel het van de persoon afhangt, is het advies bijvoorbeeld om te minderen met koffie, pittig eten en alcohol en dagelijks vitamine D en calcium te nemen. Ook leerden we dat je echt moet oppassen met te veel suiker omdat het de hormoonspiegel kan beïnvloeden en dat magnesium juist weer wél goed is.

Daarom vind je in ons boek bijvoorbeeld een recept voor bonbonnetjes van dadels en pure chocola (die bevat magnesium). ’s Middags eten we vaak een salade bestrooid met een handje geroosterde zonnebloem- en pompoenpitten, een klein bommetje vitaminen en mineralen.”

Tips van Isa en Medina om mooi en gezond oud te worden:

Isa: “Doe dingen die je echt heel graag wilt doen en zet je angsten opzij. De enige die je gelukkig kan maken ben je zelf.”

Medina: “Zorg dat je gezond eet, regelmatig beweegt en probeer voor een goede nachtrust te zorgen. Durf rust te nemen.”

Isa: “Wees lief voor jezelf.”

Medina: “Zeg nee tegen stress! Probeer niet toe te geven aan druk.”

Medina: “Durf het aan om oud te worden in plaats van meteen naar botox en andere middelen te grijpen.”