Lindy van Hal

Lindy van Hal
Huidtherapeut

Onze huid vormt de barrière tussen ons lichaam en de buitenwereld. Hij beschermt ons tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast kunnen wij ermee voelen en signaleert het pijn, warmte en koud. Tijdens de menopauze gebeurt er veel met de huid.

Die veranderingen hebben grotendeels te maken met het hormoon oestrogeen, waarvan de productie afneemt wanneer je in de overgang komt. De huid krijgt zijn stevigheid en elasticiteit door collageen en elastine. Door de afname van oestrogeen tijdens de overgang daalt ook de hoeveelheid collageen en elastine in de huid. Het is dus niet zo gek dat je in de overgang merkt dat je huid verandert.

Rimpels

“Voor de vrouw in de overgang wordt dit alles zichtbaar door volumeverlies en het ontstaan van meer lijntjes en rimpels. Daarnaast neemt de botmassa af waardoor je wat ruimer in je huid gaat zitten” vertelt huidtherapeut Lindy van Hal. “Daar komt bij dat vanaf je twintigste je talgproductie elke tien jaar met 23 procent daalt, waardoor de huid steeds droger wordt.

Vaak krijgen vrouwen in deze levensfase ook meer gezichtsbeharing en soms ook grotere poriën en puistjes. Dit komt doordat de oestrogenen dalen en er daardoor relatief gezien meer testosteron aanwezig is, het mannelijk geslachtshormoon.” “Veel vrouwen in de menopauze zoeken hulp, omdat zij zich storen aan hun ouder wordende huid.

Dat kunnen fijne lijntjes zijn, maar ook diepe rimpels of expressierimpels die ontstaan bij spierinspanning. De huid kan op een gegeven ogenblik zo beschadigd zijn dat je lijnen blijft zien ook al worden de spieren niet ingespannen. Denk bijvoorbeeld aan fronsrimpels, terwijl iemand niet boos is.”

Houd je huid gezond

Hoewel je het natuurlijke verouderingsproces nooit helemaal kunt stoppen, kun je wel letten op een aantal zaken om de huid zo gezond mogelijk te houden. Dagelijks twee keer per dag reinigen, smeren met een dag- en nachtcrème en altijd een zonbeschermingsfactor, veel water drinken, gezonde voeding en sporten werken bevorderlijk voor de huid.

Slechte koolhydraten versnellen het verouderingsproces van de huid.

“Slechte koolhydraten, zoals suiker en wit brood tasten het collageen aan en versnellen het verouderingsproces van de huid. Roken vernauwt de bloedvaten en zorgt voor een grauwe gelaatskleur.

Bovendien wordt de huid er minder elastisch van en verschijnen er op een gegeven ogenblik rokerslijnen om de mond. Door stress schiet het hormoon cortisol omhoog waardoor de afweer van de huid afneemt en je vatbaarder bent voor ontstekingen en huidirritaties.”

Fillers en Botox

Injectable behandelingen om rimpels weg te werken worden door artsen uitgevoerd. Bij fillers wordt gebruik gemaakt van een lichaamseigen stof, Hyaluronzuur, dat vocht vasthoudt en waarmee je de rimpellijnen opvult. Deze stof werkt gemiddeld een jaar.

Voor de expressierimpels gebruiken artsen Botuline Toxine, ook wel Botox genoemd. De stof die in Botox zit vermindert de spierspanning waardoor de huid rust krijgt en zich kan herstellen. “Mensen hebben vaak een vooroordeel over Botox en fillers.

Zij hebben het beeld van sommige mensen op televisie. Toch kun je, als je door de juiste specialist behandeld wordt, met deze behandelmethoden op een vrij simpele en natuurlijke manier je huid verbeteren. Dat kan geleidelijk en in stapjes.”

Andere behandelmethoden

Voor het verwijderen van hyperpigmentatie, overbeharing en gesprongen bloedvaatjes past Van Hal bij haar cliënten laserbehandelingen en peelings toe. Een peeling zorgt ervoor dat er een nieuwe en gladdere huid ontstaat.

Het verbetert de huidstructuur, vermindert de littekens en pigmentvlekken. Om de aanmaak van collageen en elastine te stimuleren worden onder andere bindweefselmassage en microneedling toegepast.

“Als cliënten bij mij binnenkomen, zijn ze vaak onzeker. Het is mooi om te zien hoe zij na een behandeling op bloeien. Als je je goed van binnen voelt, dan straal je dat ook weer naar buiten toe uit.”