“Het weefsel in de bekkenbodem kan met het ouder worden zijn elasticiteit verliezen, vergelijkbaar met elastiek in een broek waar de rek uit is. Het lichaam maakt als gevolg van de overgang minder oestrogenen aan en hierdoor kan het slijmvlies dunner worden, zo ook in de plasbuis en vagina. Hierdoor bestaat de kans om te maken te krijgen met urineverlies en dat je je plas dus niet goed meer kunt ophouden”, vertelt bekkenfysiotherapeut Bernadette Berendes. “Er zijn ook mannen die te maken krijgen met ongewild urineverlies."

Soorten incontinentie

Ongewild urineverlies is volgens haar te onderscheiden in stressincontinentie en urge-incontinentie. Als er sprake is van de eerste, verlies je urine door een verhoogde buikdruk die ontstaat bij bijvoorbeeld niezen en hoesten. Vaker is er sprake van overactiviteit, een overactieve blaas of bekkenbodem, zegt Berendes, de urge-incontinentie dus; steeds aandrang voelen terwijl het telkens slechts om kleine beetjes urine gaat.

“Soms begint het druppelen al voordat het toilet is bereikt. Ook kan het voorkomen dat je voor het boodschappen doen nog naar de wc gaat, maar dat bij thuiskomst de nood al weer zo hoog is dat alles aan de kant moet worden gegooid. Gemengde en urge-incontinentie zijn veel voorkomende klachten in mijn praktijk.”

"Het is niet normaal dat je plas verliest als je hoest, lacht of niest."

Schaamte

Klinken deze problemen je bekend in de oren? Je bent niet de enige. “In Nederland zijn er, op basis van epidemiologische cijfers, 900.000 mannen, vrouwen en kinderen met een vorm van incontinentie”, zegt Berendes. “Naar schatting zestig procent van de mensen die voor incontinentie op mijn spreekuur komt is vrouw.

Uiteindelijk zoekt slechts twee procent van alle mensen met incontinentie hulp bij een bekkenfysiotherapeut. Deels omdat ze zich nog wel kunnen redden en het met inlegkruisjes of verbanden voor urineverlies lukt.

Vrouwen in de overgang hebben ook vaak het idee dat urineverlies er nu eenmaal bij hoort en er heerst schaamte waardoor mensen er niet graag over praten. Maar: het is niet normaal dat je plas verliest als je hoest, lacht of niest."

Wat kunnen we doen?

Het is zonde om ongewild urineverlies niet aan te pakken, vindt Berendes. “In een eerste consult brengen we in kaart hoe vaak en hoe veel iemand plast en dagelijks drinkt. Dat levert al meer inzichten op. Omdat je veel kunt bereiken met het trainen van de bekkenbodem, leg ik eerst uit hoe deze precies functioneert. Veel mensen zijn zich daar helemaal niet van bewust. Je kunt je bekkenbodem testen door tijdens het wc-bezoek als je eigenlijk wilt plassen, de plas eerst even op te houden door je bekkenbodemspieren aan te spannen, om daarna pas te plassen. Met bekkenfysiotherapie leer je de bekkenbodem beter aan te spannen en de coördinatie daarin terug te vinden."

Het is daarnaast van groot belang om er een normale plashouding op na te houden en dus op de juiste manier te zitten, benadrukt Berendes. “Hierover valt meer te lezen op de website van de Nederlandse Vereniging van Bekkenfysiotherapie, via www.bekkenfysiotherapie.nl. Ook kunnen mensen met ongewild urineverlies met behulp van een juiste ademhalingstechniek leren de buikdruk te verminderen als er kracht wordt gezet.”

Bang voor een ‘ongelukje’

We hebben zelf een belangrijke rol en kunnen bepaald plasgedrag –en hoe blaas en bekkenbodem reageren-eigenhandig beïnvloeden volgens Berendes. Wie bang is voor een ‘ongelukje’ gaat misschien voor de zekerheid vaker naar het toilet. “Door vaker te plassen is het mogelijk dat je je blaas aanwent maar kleine hoeveelheden te bevatten. Gevolg: de bekkenbodem wordt geprikkeld en klachten kunnen verergeren. Beter is het om het plassen iets uit te stellen bij aandrang, al lukt dit in het begin waarschijnlijk alleen in een veilige omgeving zoals je eigen huis.”

Producten voor urineverlies

Het doel van Bernadette Berendes is om mensen geheel van hun urineverlies af te helpen. “Soms lukt dat, vanwege onderliggende problematiek bijvoorbeeld, niet helemaal. Urineverliesproducten kunnen dan dienen als ondersteuning, zoals de producten van TENA”, zegt zij. Dit is voor zowel vrouwen als mannen verkrijgbaar, in de lijnen TENA Lady en TENA Men. Op www.tena.nl vind je meer informatie over de producten en kun je tevens een gratis sample aanvragen. “Ben je benieuwd wat een bekkenfysiotherapeut kan betekenen in de strijd tegen ongewild urineverlies, dan kun je een kijkje nemen op www.bekkenfysiotherapie.nl.”

Voel de vrijheid: bestel nu jouw proefpakket

Ook op zoek naar hulp bij hoge nood? Dan is Voel de vrijheid van Tena misschien wel het juiste antwoord. Bestel hier jouw proefpakket.