Verkeerde interpretatie van klachtenbeeld

Tachtig procent van de 1,5 miljoen vrouwen die nu in de overgang zijn, hebben overgangsklachten. Bij een op de vijf zijn die klachten zo ernstig dat het de kwaliteit van leven zeer negatief beïnvloedt. “Ongelooflijk dat wij daar niet veel meer aandacht aan besteden”, vindt Teunis.

“Terwijl ook die tachtig procent zich al behoorlijk beroerd voelt. Vaak weet je in die periode af en toe echt niet meer waar je aan toe bent. Dat komt ook doordat de klachten nogal eens verkeerd worden geïnterpreteerd waardoor de link naar de overgang niet wordt gelegd.”

Verkeerde behandeling kan klachten verergeren

Als je vertelt dat je somber bent, denken artsen aan depressiviteit. Geef je aan stress te ervaren dan luidt het oordeel al snel ‘burn-out’. “Maar ook als de arts wel vermoedt dat het gaat om de overgang worden de klachten regelmatig verkeerd behandeld. Dan schrijft men bijvoorbeeld de pil voor, een product dat op zich prima is maar waarin kunstmatig oestrogeen zit. Dat onnatuurlijke oestrogeen helpt niet tegen stemmingsklachten. Met de pil zullen deze klachten dus niet af maar juist toenemen.”

“Vaak wordt gedacht dat de overgang start rond het 45e levensjaar. Dat is echter geen ‘gouden regel’. Ook vrouwen van dertig en jonger kunnen al in de premenopauze zitten.”

PMS en de overgang

Niet iedere vrouw heeft dezelfde klachten. Dat is algemeen bekend. Maar dat vrouwen die PMS hebben over het algemeen zwaarder worden getroffen door de overgang, dat is bij vrijwel niemand bekend. “Vrouwen met PMS hebben iedere cyclus al een paar dagen voor hun menstruatie behoorlijk ernstige klachten.

Tijdens de start van de overgang, de premenopauze, ontstaat een hormonale disbalans. Het gevolg is dat je gedurende een veel langere periode, vaak wel twee weken per cyclus, PMS-klachten hebt en dat die klachten ook nog eens veel heftiger zijn.”

"Heks op een bezemsteel”

"Tijdens de PMS-fase voel en gedraag je je soms als een heks op een bezemsteel”, omschrijft Teunis. “Dat is ook helemaal niet vreemd want je hebt last van onder meer stemmingswisselingen, ongeremde woede, concentratieproblemen, pijnlijke gewrichten, pijnlijke borsten en je houdt ook nog eens veel vocht vast. Daar wordt iedereen kribbig van. En het zit echt niet tussen je oren. Je bent niet overspannen, je hebt geen burn-out, je wordt niet gek. Het is een hormonale disbalans waardoor je de controle verliest over jezelf.”

“Met een gezonde levensstijl, aangepaste voeding en/of voedingssupplementen kun je je overgangsklachten echt verminderen.”

De controle terugpakken

Het goede nieuws is dat je die controle terug kunt pakken. “Ga eens naar een overgangsconsulent”, adviseert Teunis. “Tijdens een eerste consult van een uur brengt een consulent alles in kaart wat er kan spelen. Vaak ga je daarna weg met een heel gedegen plan van aanpak. Belangrijk deel van zo’n plan van aanpak zijn tips voor een gezondere levensstijl. Meer bewegen, zeker spierkrachttraining, helpt absoluut.

Daarnaast kun je met je voeding heel veel bereiken. Ervaar je bijvoorbeeld gespannen borsten en een opgeblazen gevoel dan is er vaak sprake van een teveel aan oestrogeen. Dit dominante oestrogeen zorgt voor de disbalans met progesteron wat samen verantwoordelijk is voor heftige menstruaties in de pre menopauze. Als je aandacht besteedt aan je voeding merk je doorgaans een aanzienlijke verbetering. Met name vijfhonderd gram groene bladgroente en/of broccoli helpt uitstekend.”

Voedingssupplementen

Vijfhonderd gram is veel en het vergt behoorlijk wat tijd en inzet om je voedingspatroon te veranderen. Teunis realiseert zich dat vrouwen met een drukke baan en/of een druk gezinsleven niet altijd de tijd en de energie hebben om zoveel aandacht te besteden aan het eten.

“Gelukkig zijn er altijd nog voedingssupplementen die uitkomst kunnen bieden. Let wel op dat je de goede producten kiest. Je lever breekt het hormoon oestrogeen af met behulp van het enzym Chlorofyl, de groene kleurstof in groenten, en specifieke stoffen uit broccoli, ‘DIM’ genaamd. Een goed product zou die stoffen, Chlorofyl en of DIM, moeten bevatten. Dan ondersteun je je lever optimaal bij het afbreken van oestrogeen.”