Marlies Bongers

Gynaecoloog

Er is sprake van hevig menstrueel bloedverlies als de menstruatieperiode langer dan 7 dagen duurt of als er in korte tijd abnormaal veel bloedverlies plaats vindt, waarbij 40 ml bloedverlies tijdens de menstruatie word gezien als ‘normaal’ en bij 80 ml bloedverlies word gesproken over menorragie. Dit hevige vloeien komt vooral voor bij vrouwen boven de 35 jaar en tijdens de pre menopauze. Maar als hevig bloedverlies je agenda gaat bepalen, wordt het tijd om er iets aan te doen vindt gynaecoloog Marlies Bongers.

Een verborgen probleem

Bongers is verbonden aan Máxima Medisch Centrum en Maastricht Universiteit Medisch Centrum, en is gespecialiseerd in menstruatieklachten, endoscopische chirurgie en bekkenbodem. Bongers benadrukt het belang van meer awareness voor deze hevige, pijnlijke en onregelmatige menstruaties die een groot maar nog miskend probleem vormen. Bongers: “Ongeveer 30-50 procent van alle menstruerende vrouwen vinden hun menstruatie heftig of zeer heftig.

Nederland telt ongeveer 4,25 miljoen vrouwen die menstrueren, dus ruim 2 miljoen vrouwen vinden dat hun menstruatie hevig is. Een kwart – 50.000 vrouwen dus - is zelfs van mening dat de menstruatie een bijzonder ernstig probleem is. Elk jaar bezoekt 1 op de 20 vrouwen haar huisarts in verband met de hevigheid van haar menstruatie, dat zijn 120.000 vrouwen per jaar. Dus er zijn grofweg 380.000 vrouwen die niet naar de dokter gaan, ondanks het feit dat zij vinden dat hun menstruatie een ernstig probleem is.”

Sluipende bloedarmoede

Veel vrouwen nemen de kwestie niet serieus genoeg en weten niet goed wat ze ermee aan moeten. De drempel om hiervoor naar de dokter te gaan is te hoog. Ongesteld zijn hoort er toch immers bij?! Hierdoor lopen veel vrouwen er te lang mee door. Bongers: “Op de een of andere manier is het makkelijker om met vriendinnen te praten over opvliegers dan over hevig bloedverlies en doorlekken.” Met als gevolg bloedarmoede.

Op de een of andere manier is het makkelijker om met vriendinnen te praten over opvliegers
 

Die bloedarmoede bouwt zich volgens Bongers heel sluipend op: van de vier weken bloed je 10 dagen heel heftig en dan heb je 2,5 week om weer bij te komen. Maar soms is dat net niet genoeg en dan zak je steeds verder in je bloedgehalte. Op die manier hebben vrouwen het niet in de gaten en voelen zich onverklaarbaar moe, niet fit en hebben last van hartkloppingen.

Oorzaak onbekend?

Volgens Bongers kan de oorzaak enerzijds hormonaal en anderzijds anatomisch. De verdeling is ongeveer 50/50. Vlak voordat je in de overgang komt zijn de eierstokken eigenlijk al aan het afbouwen. Door de hormoonwisseling is de cyclus niet goed meer en daardoor wordt het baarmoederslijmvlies hoger opgebouwd, waardoor een vrouw heviger gaat bloeden.

Een anatomische oorzaak zijn vaak spierbolletjes in de baarmoeder of baarmoederwand: een ophoping van cellen. “Vroeger ook wel vleesbomen genoemd maar die naam gebruiken we liever niet meer,” aldus Bongers. Vaak geven ze geen klachten, maar de zwelling kan ongewoon hevige (menstruatie)bloedingen veroorzaken.  

Oplossingen

Hevig bloedverlies is een erkende medische aandoening waarvoor oplossingen bestaan

Veel vrouwen aarzelen om naar de huisarts te gaan met menstruatieproblemen. Bongers betreurt dit. Hevig bloedverlies is een erkende medische aandoening waarvoor oplossingen bestaan. Zo kunnen dé pil en een spiraaltje het bloeden al verminderen. Ook is er een pil die bij inname tijdens de meest heftige vloeidagen het bloeden iets meer doet stollen. En spierbollen die kunnen worden behandeld of verwijderd.

Een definitievere oplossing is de endometriumablatie, een behandeling waarbij het baarmoederslijmvlies (endometrium) dermate wordt beschadigd zodat het baarmoederslijmvlies niet meer maandelijks wordt opgebouwd, waardoor het bloedverlies zal verminderen of zelfs helemaal kan stoppen.