Bertho Nieboer

Bertho Nieboer
Gynaecoloog bij Radboudumc Nijmegen

Dat is nergens voor nodig, want dit medische probleem kan veilig en eenvoudig worden behandeld. Twee dagen per maand thuis moeten werken, omdat je om de haverklap je maandverband moet verwisselen. Of twee á drie weken per maand vloeien, waardoor je beperkt wordt in je seksuele activiteiten.

Weinig vrouwen praten erover, maar hevig bloedverlies komt vaker voor dan je denkt. Dit probleem kan gepaard gaan met praktische ongemakken als doorlekken, maar ook met vermoeidheid, bloedarmoede, pijn- en psychische klachten zoals stemmingswisselingen.

Menstruatiescorekaart

Voor wie twijfelt over de hevigheid van de bloedingen kan een menstruatiekaart invullen bij de huisarts. In zijn praktijk in het Radboudumc behandelt gynaecoloog Bertho Nieboer vrouwen die last hebben van dit medische probleem. Zij worden bijvoorbeeld na het invullen van de kaart doorverwezen naar hem.

“Veel vrouwen vinden het vervelend om over dit onderwerp te praten,” zegt hij. “Een menstruatiescorekaart biedt dan uitkomst. Gedurende één maand houden zij hun menstruatie bij.

Wij spreken van ‘hevig bloedverlies’ op het moment dat het invloed heeft op de kwaliteit van leven. Dat is natuurlijk voor iedere vrouw verschillend, maar zodra je het gevoel hebt beperkt te worden in je dagelijkse activiteiten, dan moet je de juiste zorg eisen.”

Oorzaken

Zodra vrouwen doorverwezen worden naar de gynaecoloog, moet er eerst worden uitgezocht wat de oorzaak van het hevig bloedverlies is. “Iedere vrouw wordt geboren met ruim één miljoen eicellen,” vertelt de gynaecoloog.

Rond de puberteit zijn er 300.000 van over en richting de overgang raken ze op.

“Rond de puberteit zijn er daar nog maar 300.000 van over en richting de overgang raken de eicellen op, waardoor er een disbalans ontstaat in de eierstokken en de hypofyse. Deze klier controleert een aantal hormonale processen, waaronder die in de eierstokken.

Door de daling van het vrouwelijk hormoon raakt het baarmoederslijmvlies ontregeld. Soms wordt er veel slijmvlies opgebouwd dat bij afstoting hevig bloedverlies veroorzaakt. Naast de ophoping van slijmvlies kunnen poliepen en myomen, in de volksmond vleesbomen genoemd, ook mogelijke oorzaken zijn.

Oplossingen

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor hevig bloedverlies. Samen met zijn patiënten doorloopt Nieboer een keuzehulp om te bepalen welke behandeling het beste bij hen past.

Zo kan er onder andere voor hormonale oplossingen worden gekozen zoals het doorslikken van de pil of het plaatsen van een spiraaltje. Endometriumablatie, een veelal poliklinische behandeling waarbij het baarmoederslijmvlies wordt dicht gebrand, behoort ook tot de mogelijkheden.

Als niets helpt, kan als definitieve oplossing de baarmoeder worden verwijderd. “Uiteindelijk gaat het erom dat de patiënt voor lange termijn tevreden is. Met de keuzehulp willen wij iedere patiënt de juiste zorg bieden.”