Gratis training

Vraag de kosteloze training die bestaat uit video’s en E-books aan via http://interplein.nl/course/overgang-menopauze/

Vul bij het bestellen de kortingscode in: mijnlichaam

De overgang bestaat uit drie fasen en ook de duur van elk van deze fasen is voor iedere vrouw anders. Tijdens de overgang neem je als het ware afscheid van je vruchtbare periode.

De overgangsjaren zijn ook de levensfase waarin andere belangrijke veranderingen zich afspelen. De kinderen worden in die periode vaak zelfstandig, ouders vragen meer zorg en aandacht, op je werk vraag je je misschien af hoe je verder wilt. Alles bij elkaar is het een periode die gemengde gevoelens kan oproepen. Sommige vrouwen voelen het uitblijven van de menstruatie als een hele opluchting, anderen kunnen verdrietig zijn omdat hun vruchtbare periode nu echt achter de rug is.

Pre-menopauze

Dit is de periode voordat je laatste menstruatie plaatsvindt.

In deze periode gaan je hormonen steeds meer schommelen en je eierstokken gaan stoppen met het aanmaken van hormonen. Het kost je lichaam steeds meer moeite om eitjes te laten rijpen. Sommige vrouwen merken er niets van, anderen voelen dit wel ook al hebben zij nog een regelmatige menstruatie.

Menopauze

De laatste menstruatie wordt de menopauze genoemd. De menopauze duurt dus feitelijk maar een dag. De gemiddelde leeftijd waarop de menstruatie stopt is 51 jaar. Dit moment ligt vast in je genen.

Post-menopauze

Dit is de periode na je laatste menstruatie. Hoe weet je of je in de overgang bent?

Naast het ervaren van overgangsklachten, kan dit ook getest worden. Als er niet genoeg eitjes zijn om te ovuleren, dan produceert je lichaam meer FSH (follikel-stimulerend hormoon). Hierdoor probeert het lichaam die ovulatie te stimuleren. Dit is echter tevergeefs omdat er niet voldoende eitjes meer zijn. Het lichaam reageert daarop door nog meer FSH te produceren om het opnieuw te proberen. Door de hoeveelheid van dit hormoon in je bloed te bepalen kan worden vastgesteld of je in de overgang bent.