Gevolg van de overgang

“Ik wist wat ik moest doen om slank te blijven en ook wat ik moest doen om af te vallen. Dat was nooit eerder een probleem geweest. Maar nu reageerde mijn lichaam volledig anders. In plaats van af te vallen, kwam ik alleen maar aan.

Uiteindelijk realiseerde ik me dat ook dat een gevolg was van de overgang. Als je hormonen veranderen, verandert ook je stofwisseling. Je wordt voller, dikker en wat ik ook deed, afvallen was niet of nauwelijks mogelijk. Tenminste niet op de manier waarop ik het vroeger altijd deed. Mijn lichaam was veranderd.”

Voedingscoach

“Toen ik zelf van alles had geprobeerd en niets lukte, heb ik hulp gezocht bij een voedingscoach. Het was prettig om te kunnen vertellen wat ik had gedaan en de bevestiging te krijgen dat het niet aan mij lag, maar aan de overgang. Zo’n coach geeft niet alleen advies en tips, maar helpt je ook door moeilijke momenten heen.

Wat ik ook belangrijk vind, is dat je niet zomaar een standaard dieetplan krijgt. Het is geen kwestie van ‘one size fits all’. Dit was echt een individuele aanpak, afgestemd op mijn situatie. Als je bijvoorbeeld veel onderweg bent voor je werk, of als je een keer een diner of lunch hebt of een feestje, dan kan dat in het weekplan worden verwerkt.”

Voedingssupplementen

“Ik at altijd al gezond maar ging op advies van mijn coach nog meer volkorenproducten en groenten eten. Ook begon ik met voedingssupplementen. Die supplementen, op natuurlijke basis, voegen de stoffen toe die je lichaam in de overgang extra nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

Een van de dingen die ik ook heb geleerd is dat de overgang ervoor zorgt dat je stofwisseling trager wordt. Je slaat meer vet op en daardoor neemt je gewicht toe. Gelukkig kun je je stofwisseling ook weer activeren. Ik eet nu zesmaal per dag een lichte maaltijd. Zes keer per dag een beetje eten is veel gezonder voor je lichaam dan drie keer een grote maaltijd naar binnen werken. Het voedingsplan, de tips en persoonlijke begeleiding gaven mij echt houvast.”

Afvallen

“Omdat mijn lichaam is veranderd, ging dat afvallen niet zo snel als ik gewend was. Waar ik vroeger zonder al te veel moeite 1,5 kilo per week kon afvallen, ging het nu echt een stuk trager. Iedere week ging er een beetje af en binnen vier maanden was ik op mijn streefgewicht. Ruim zes kilo ben ik nu kwijt. Ik let op mijn voeding en gebruik de supplementen. Twee keer per week ga ik naar de sportschool voor krachttraining. Al met al blijf ik nu keurig op gewicht.”

“Op dit moment zit ik nog midden in de overgang. Mocht ik in de toekomst weer aankomen, dan kan ik altijd weer contact opnemen met mijn voedingscoach. Ik weet nu dat ik het niet alleen hoef te doen en dat is een heel fijn gevoel.”

Tips van een voedingsdeskundige

Meer lezen? Ontdek hier welke tips Rebecca kreeg van een voedingsdeskundige.