Catherine van Heest

Catherine van Heest
Initiatiefneemster Care for Women

Ze vertellen het volgende: “ik voel mij de laatste tijd zo depressief. Ik ben zo moe, slaap zo slecht, maak met iedereen ruzie en kan het allemaal niet meer aan”. Een antidepressiva wordt dan voorgeschreven en niet helemaal onlogisch. Er gebeurt in deze leeftijd veel en niet iedereen blijkt opvliegers te hebben, waardoor de overgang lastiger is te diagnosticeren.

Bij de intake blijkt dat mevrouw ’s nachts haar bed uitdrijft door hevige transpiratie, last heeft van stemmingswisselingen waardoor ze steeds ruzie krijgt met anderen en hierdoor zo vermoeid is geraakt dat zij zich depressief voelt. Volstrekt logisch!

Wetende dat de overgangsjaren zeven tot tien jaar kunnen duren, dat problemen als mantelzorg, stress, de kinderen, relatieproblemen vaak in deze levensfase spelen en dat niemand vrolijk wordt van weken tot maanden slecht slapen, maakt een diagnose depressie voor de hand liggend.

Toch is de oorzaak vaak geen depressie, maar blijken schommelende hormonen deze situatie te creëren. Dat vraagt om een andere behandeling. Hormonen terug in balans brengen, stress reduceren, mevrouw zelf een aantal handvatten geven en eventueel aanvullen met reguliere of alternatieve medicatie. Vier weken later voelt zij zich veel beter.

Je hoeft niet vijftig jaar te zijn, om in de overgang te zijn.

Herkenbaar? Je hoeft niet vijftig jaar te zijn, gestopt te zijn met menstrueren en de hele dag opvliegers te hebben, om in de overgang te zijn. Dit begint al veel eerder. Vaak menstrueer je nog en ben je tussen de vijfenveertig en vijftig jaar.

Je wordt sneller geïrriteerd, krijgt last van je kleine gewrichten en gaat slechter slapen. Welkom. De overgang gaat beginnen en dat kan heel vervelend zijn. Blijf dus niet lopen met vage klachten, zoek gespecialiseerde hulp en wees kritisch op een diagnose depressie als je richting de overgangsleeftijd gaat. Het zou wel eens heel wat anders kunnen zijn!