Jos Teunis

Verpleegkundig Overgangsconsulent & Orthomoleculair Therapeut

Schrale troost: uit onderzoek blijkt dat 80% van de vrouwen in de overgang klachten ervaart, waarvan 20% dusdanig klachten ervaart, die de kwaliteit van het leven negatief beïnvloeden. Je bent dus zeker niet alleen en er valt ook zeker wat aan te doen! Verpleegkundig Overgangsconsulent en orthomoleculair therapeut Jos Teunis geeft tips hoe je omgaat met de klachten.

Vanaf wanneer krijgen vrouwen last van overgangsverschijnselen en wat zijn de meest voorkomende verschijnselen?

In de afgelopen zestien jaar heb ik 9.000 vrouwen gesproken over overgangs-gerelateerde klachten. Daaruit werd duidelijk dat je niet ineens in de overgang bent; het is een proces dat langzaam intreed. De startende overgang, ofwel de pre-menopauze, komt eerder dan je denkt. Het begint meestal met vage klachten en het onregelmatiger worden van de menstruatie of een verandering in de heftigheid van de menstruatie.

De startende overgang, ofwel de pre-menopauze, komt eerder dan je denkt

De meeste vrouwen komen tussen 45-47 jaar in de pre-menopauze. Dat gaat gepaard met klachten. Deze kunnen variëren van hele duidelijke klachten -zoals opvliegers en nachtelijk transpireren- tot wat vagere klachten zoals stemmingswisselingen en angstaanvallen. Maar ook chaotisch denken en handelen, stressgevoeligheid, gebrek aan daad- en veerkracht, vergeetachtigheid, vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn.

Hoe kun je je als vrouw voorbereiden op deze fase?

Er wordt ontzettend veel geschreven over de overgang. Er zijn genoeg toegankelijke boeken te vinden zoals “De overgang – no-nonsense handboek” dat ik samen met José Rozenbroek schreef en “Te lijf” van Medina Schuurman en Isa Hoes. Ook online is veel te vinden. In mijn praktijk hoor ik vaak terug dat er een wereld voor vrouwen opengaat als ze over de overgang gaan lezen.

De vage klachten vallen ineens op hun plek en zorgen er niet langer voor dat je aan jezelf gaat twijfelen. Er gebeurt veel in je lichaam tijdens de overgang maar je hoeft je echt niet alleen door de overgang heen te worstelen. Door je goed in te lezen, voorkom je ook dat de huisarts een verkeerde diagnose stelt zoals een burn-out of een depressie. Zoek dus de juiste hulp en praat met vriendinnen of lotgenoten; want je kunt er echt wat aan doen!

Wat kun je doen tegen opvliegers en nachtelijk transpireren?

Met voedingssupplementen die te verkrijgen zijn bij de drogist of andere natuurlijke producten kom je vaak al een heel eind. Ze helpen je lichaam te ondersteunen in deze fase. Heb je echt heftige klachten? Dan kun je hormoontherapie overwegen in samenspraak met een consulente. Tijdens een consult gaan we met elkaar op zoek naar de oplossing die het beste past bij de vrouw in kwestie. Na een week of tien evalueren we het plan en stellen we een vervolgplan op.

Waarom kom je aan tijdens de overgang?

In de overgang daalt het hormoon oestrogeen in je lichaam. Dit kan gepaard gaan met klachten zoals neerslachtigheid, angst en paniek waardoor je soms vanuit emotie meer gaat eten. Je lichaam compenseert de daling van het hormoon door vetweefsel aan te maken. Een gewichtstoename van ongeveer 2,2 kg is een natuurlijk gevolg en gezond proces en beschermt je tevens tegen hart- en vaatziekten.

Hoe blijf je op gewicht in de overgang?

Veel (water of thee) drinken zorgt ervoor dat je maag gevuld is

Bewuster met eten en beweging omgaan, kan enorm helpen. Een half uur flink wandelen helpt om je hoofd leeg te maken en spierweefsel aan te maken, waardoor je ook meer verbrandt. Wandelen is tevens goed voor je botten. Veel (water of thee) drinken zorgt ervoor dat je maag gevuld is en je niet de hele dag door wilt eten. Pas echter wel op met koolzuurhoudende drankjes, Deze bevatten vaak veel suiker. Probeer daarnaast drie maaltijden per dag te eten en zo min mogelijk naar ongezonde tussendoortjes te grijpen. Je kunt zeker op gewicht blijven in de overgang, maar je moet wel meer je best doen om je oude figuur behouden. 

 Hier zou eventueel nog tips kunnen worden gegeven. Zoals koud douchen voor het slapen gaan, met een koude kruik naar bed gaan. Slapen met airconditioning aan/het raam goed open etc