Ebel Molenaar

Ebel Molenaar
Overgangsconsulente

De meeste vrouwen komen tussen de 45 en 47 jaar in de pre-menopauze. De dag waarop de menstruatie helemaal stopt, wordt de menopauze genoemd. Dat is dus maar één dag in je leven. Een jaar na het stoppen van de menstruatie komen vrouwen in de postmenopauze terecht.

De gemiddelde leeftijd hiervan ligt tussen de 51 en 52 jaar. Een vrouw komt altijd in de overgang, 80 procent krijgt er daadwerkelijk last van en 40 procent krijgt klachten waar ze uiteindelijke hulp bij zoeken. Deze vrouwen en vrouwen die vervroegd in de overgang komen, kunnen terecht bij een overgangsconsulente zoals Ebel Molenaar. “In de praktijk blijkt dat vrouwen het vaak nog moeilijk vinden om hulp te zoeken,” legt de consulente uit.

“Zij nemen afscheid van de vruchtbare fase in hun leven. Dat vinden veel vrouwen lastig, want praten over de overgang is niet sexy.” Toch is het delen van je ervaringen en je partner hierbij betrekken een eerste stap. Daarnaast maken de persoonlijke verhalen van andere vrouwen de overgang bespreekbaarder.

 Vicieuze cirkel

Door de daling van het hormoon oestrogeen voelen vrouwen zich minder energiek tijdens de overgang. Nachtzweten kan ervoor zorgen dat zij vaak minder goed slapen, waardoor ze nog vermoeider en soms zelfs somber worden.

Molenaar helpt vrouwen bij het doorbreken van deze vicieuze cirkel. Voeding, beweging en andere leefstijlkeuzes zijn belangrijke aandachtspunten tijdens de begeleiding. “Ik leg onder andere uit waar je opvliegers van krijgt, breng in kaart of er genoeg voedingstoffen in voeding zitten, maar ook hoe je botontkalking kunt voorkomen en dat het risico op hart- en vaatziekten in de overgang toeneemt.”

Maatwerk

Naast de aanpassing in voeding en leefstijl zijn er nog andere behandelingen mogelijk, zoals: homeopathische middelen, voedingssupplementen, hormonale substitutie therapie en plantaardig- of fyto oestrogeen.

Het is fijn dat je bij een overgangsconsulente terecht kunt voor de beste behandeling voor jou.

“Op internet staat van alles over de overgang en in de drogisterij liggen allerlei middelen. Vrouwen zien door de bomen het bos niet meer. Het is dan fijn dat je bij een overgangsconsulente terecht kunt die met jou uitzoekt wat de beste behandeling voor jou is.

”Wat voor aanpak uiteindelijk gekozen wordt, is afhankelijk van de klachten. Bij elke vrouw is het opnieuw puzzelen. Door het invullen van een vragenlijst scoren zij zelf de aard en hoogte van hun klachten. Deze gegevens bepalen samen met het menstruatiepatroon en medische voorgeschiedenis voor welke aanpak gekozen wordt.

Onterecht label burn-out

Molenaar ziet regelmatig dat vrouwen door hun overgangsklachten met het label burn-out onterecht thuis komen te zitten. Zij zijn vaak van de ene naar de andere hulpverlener gestuurd met hun “vage” klachten.

“Bij artsen is nog onvoldoende ingeburgerd wat voor gevolgen de overgang op een vrouw heeft. Het is niet het eerste waar artsen aan denken als zij de klachten horen. Toch kan de combinatie nachtzweten, emotionele disbalans en een verandering in het menstruatiepatroon al een duidelijk signaal zijn.”

Optimisme

Molenaar ziet in haar praktijk dat de meeste vrouwen na twee á drie consulten zich weer veel beter voelen. In deze leeftijdsfase hebben vrouwen veel op hun bord. “Soms horen wij van vrouwen dat ze alles zat zijn; hun baan, hun gezin.

Wij adviseren om geen grote beslissingen te nemen als je uit balans bent. Blijf optimistisch, laat je goed voorlichten door de juiste personen en luister naar je lichaam.”