Josine Kanis

Dermatoloog bij Mauritsklinieken
 

Zweten is de manier om het lichaam af te koelen waardoor het op een constante temperatuur gehouden wordt tijdens bijvoorbeeld inspanning of bij koorts, vertelt Dermatoloog Josine Kanis van de Mauritsklinieken. Als er sprake is van overmatig zweten, heet dat hyperhidrosis.

“Dit kan over het hele lichaam voorkomen, maar vaak betreft het de oksels, handen of voeten.” Mannen en vrouwen hebben even vaak last van deze aandoening, die meestal ontstaat voor het 35e levensjaar. “Overmatig zweten kán op een onderliggende ziekte of aandoening wijzen, maar in de meeste gevallen is daar geen sprake van. De oorzaak van hyperhidrosis is niet bekend, een erfelijke component kan een rol spelen.”

Vicieuze cirkel

Kanis stelt dat er wel factoren zijn die het overmatig zweten kunnen verergeren. “Stress, strak zittende kleding en kleding met kunststof vezels zoals polyester en nylon zorgen voor nog meer zweten en zweetplekken. Ik adviseer altijd luchtige en het liefst katoenen kleding te dragen, daarbij kan het helpen om voor een donkere kleur te kiezen aangezien zweetplekken daar minder snel zichtbaar in zijn.

De stress factor maakt vaak deel uit van een vicieuze cirkel; iemand die overmatig zweet is bang dat anderen dat merken of ruiken, is bang voor vlekken in de kleding die opvallen en wordt daar onzeker van. Ik zie ook wel dat mensen met hyperhidrosis hun werk niet meer goed uit kunnen voeren of zich volledig terugtrekken uit het sociale leven uit schaamte en/of onzekerheid.

Hoe vervelend is het als je voor je werk veel handen moet schudden en last hebt van zweethanden of geacht wordt om tijdens je werk een colbertjasje te dragen als je hyperhidrosis ter plekke van de oksels hebt. ”

Behandelingen

Voor wie veel last heeft van hyperhidrosis, is een aantal behandelingen mogelijk. “Lokale behandeling met aluminiumpreparaten in een deodorant, crème of depvloeistof kan zorgen voor minder zweten. Helaas werkt dit lang niet bij iedereen afdoende en als bijwerking kan huidirritatie optreden.

De oksels (en eventueel de handen) kunnen behandeld worden met botoxinjecties. Door deze behandeling worden de zenuwuiteinden van de zweetklieren geblokkeerd, waardoor deze geen zweet meer kunnen produceren. Dit effect is tijdelijk, na een aantal maanden komt de zweetproductie weer terug en moet de behandeling herhaald moeten.

Voor wie veel last heeft van hyperhidrosis, is een aantal behandelingen mogelijk.

Met een verwijzing van de huisarts wordt deze behandeling in geselecteerde centra door de zorgverzekeraar vergoed.” Een meer permanente behandeling voor zweetoksels is de miraDry-behandeling waarbij met elektromagnetische straling (vergelijkbaar met magnetrongolven) de zweetklieren verwarmd worden en kapot gaan. “Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving en na een of twee behandelingen zweten de meeste mensen aanzienlijk minder.

Na de behandeling is het gebied hooguit een paar dagen wat gevoelig en gezwollen. Deze behandeling wordt helaas niet vergoed door zorgverzekeraars.” Kanis vertelt dat veel mensen met hyperhidrosis kiezen voor botoxbehandeling, maar dat sinds de komst van de miraDry-behandeling er toch ook steeds meer gekozen wordt voor deze behandeling vanwege het blijvende effect.

“De resultaten zijn over het algemeen goed en er zijn weinig bijwerkingen. Voor mensen die echt een hekel aan naalden hebben of er tegenop zien om de behandeling telkens te moeten herhalen, is dit een uitkomst.”

De resultaten zijn over het algemeen goed en er zijn weinig bijwerkingen.

Vrijheid terug

Omdat het overmatig zweten vaak leidt tot onzekerheid en schaamte, helpt een behandeling deze gevoelens te verminderen en zelfs te laten verdwijnen. “Als een behandeling aanslaat en het zweten minder wordt, zijn mensen vaak heel dankbaar. Ze hoeven zich niet langer te schamen en hun onzekerheid verdwijnt. We geven hen als het ware hun ‘vrijheid’ terug om te leven zoals ze willen.”

Kanis stelt dat veel mensen die overmatig zweten, niet met die klacht naar een huisarts gaan. “Mensen weten vaak niet dat er behandeling mogelijk is of ze schamen zich te veel om hulp te zoeken.” Naar schatting heeft vijf procent van de Nederlandse bevolking last van hyperhidrosis, maar lang niet iedereen gaat daarmee naar een arts.