“Eten is ontzettend belangrijk. Toch leren we op school helemaal niets over verantwoorde keuzes daarin. Ik vind dat raar. Door kinderen te leren wat gezonde voeding is, kunnen we een hoop problemen en ziekten voorkomen”, zegt Nigel van der Horst.

Op Instagram deelt hij sinds een paar jaar zijn gezonde levensstijl door soms te posten over trainen, maar vooral over wat hij zoal aan gezonds en smakelijks in de keuken bereidt. De gerechten bedenkt, kookt en fotografeert hij zelf.

Sinds kort heeft hij ook een eigen boek waarvoor hij de fotografie verzorgde, Chef met Lef, waarin naast tientallen recepten ook basiskennis over voeding is te vinden. Over calorieën bijvoorbeeld, wat vetten met je doen en hoe eiwitten voor je kunnen werken.

Fitness

“Ik wil laten zien dat je met een beetje slim kiezen en voldoende beweging fit kunt blijven en echt geen dingen hoeft te laten staan. Omdat ik geen rijbewijs en auto heb en zeker vier keer in de week naar de sportschool ga, beweeg ik veel. Ik hou echt van fitness, vooral van old school krachttraining. Verbrand ik veel door mijn benen keihard te trainen, dan kan ik rustig een pizza of burger weg bunkeren. Het gaat allemaal om balans.”

Van der Horst ontwikkelde zijn interesse voor voeding en sport toen hij zelf wilde afvallen. “Ik ben een emotie-eter, zat als kind een periode niet goed in mijn vel en werd dik. Ik ging fanatiek sporten en op zoek naar een manier om lekker en gezond te eten.”

Hemels

Een voorbeeld van lekker eten dat ook lief is voor ons lichaam, is volgens hem zijn warme havermout met bevroren banaan, kaneel en pindakaas. “Een hemelse combinatie. Voor de spieren doe ik er wat eiwitpoeder met vanillesmaak bij. Ook vind ik het lekker om zoet met pittig en zout te combineren, zoals in mijn pancakes met bacon, de chilisaus sriracha en gekarameliseerde banaan.”