“Vóór elke wedstrijd neem ik vijftig dagen om helemaal fit te worden. Nu train ik voor het gevecht van 9 december in Rotterdam Ahoy waar ik mijn wereldtitel ga verdedigen. Ik train ’s ochtends en ’s middags en slaap daartussen zeker een uur om mijn lichaam weer helemaal op krachten te laten komen.

Ik eet de hele dag door, uiteraard gezond en met regelmaat. Mijn ontbijt bestaat uit rijst, kip en groente. In de sportschool eet ik wat fruit en thuis ga ik weer aan de rijst. Tussendoortjes zijn bijvoorbeeld yoghurt en kwark. Omdat ik niet per se gewicht hoef te verliezen, eet ik ’s avonds wel gewoon met de pot mee.

Ik eet de hele dag door, uiteraard gezond en met regelmaat.
 

Voedingssupplementen neem ik ook. Soms heb ik extra ijzer, calcium, vitamine C en B nodig. Ik sta onder controle bij een arts die regelmatig bloed bij me afneemt. Is mijn magnesiumgehalte te laag dan vullen we dat aan en kan ik wel een eiwitshake gebruiken, dan neem ik die. Zo blijf ik in balans.”                                                                                                                                                                                      

Voorlopig geen chocola

“Een gezond en vast voedingsschema is een van de opofferingen in topsport. Het moet, zo simpel is het. Al heb ik voor een wedstrijd vaak wel zin in alles wat niet mag zoals pizza, kroketten en frikandellen. Ook ben ik gek op chocola en kan ik het niet bij één chocoladekoekje laten. Voorlopig eet ik ze maar niet.

Opofferingen horen nu eenmaal bij dit niveau, ik heb keihard gewerkt om hier te komen. Een veel groter offer dat wel lastig blijft, is dat ik mijn gezin soms minder zie. Af en toe moet ik naar het buitenland. Zijn we wel bij elkaar, dan geniet ik dubbel zo hard. Naast twee geweldige meisjes hebben mijn vriendin en ik sinds kort een zoon.

Een veel groter offer dat wel lastig blijft, is dat ik mijn gezin soms minder zie
 

Natuurlijk is het ‘t allerbelangrijkst dat een kindje gezond is. Maar man, wat was ik blij dat we nu ook een jongen hebben. Hij hoeft niet te kickboksen, al ga ik hem zeker trucjes leren waarmee hij zichzelf goed kan verdedigen. Wat voor beroepen onze kinderen later kiezen maakt me sowieso niet uit. Als ze er maar 100 procent voor gaan. Dat doe ik zelf ook.

Sinds vorig jaar hebben mijn vriendin en ik een eigen sportschool, RV Sports. Zij houdt daar de boel draaiende en dat gaat hartstikke goed. Voor mij is het heel relaxed dat ik daar kan trainen en binnen kan wandelen wanneer ik wil.”

Rico’s eigen app

“Verder ben ik met mijn team de afgelopen maanden bezig geweest met de ontwikkeling van een fitnessapp gebaseerd op mijn trainingsmethodiek die we in januari op de markt brengen. Die is ontstaan uit het idee om anderen ook de kans te geven fit te raken, zonder dat ze daar meteen heel veel geld voor kwijt zijn.

De app kost je eenmalig een relatief klein bedrag. Na het downloaden volg je 50 dagen trainingen en ontvang je ook voedingsadvies. De focus ligt niet op afvallen, wel op lekkerder in je vel zitten.

Daarnaast heb ik sinds kort bij PFM Underwear een een eigen boxershortlijn. Ik ben erg betrokken bij het ontwerpproces. Ik ben echt een controlfreak. In de ring wil ik dat alles perfect is, maar buiten de ring ook.”

Lichaamsverzorging

“Ik ben wel iemand die lichaamsverzorging belangrijk vindt en die het leuk vindt om er goed uit te zien. Zeker als ik een fotoshoot heb voor de nieuwe onderbroekenlijn. Af en toe bezoek ik de schoonheidsspecialiste voor een gezichtmassage. Heerlijk dat gefriemel. Naar de kapper ga ik elke week en als ik tijd heb, duik ik onder de zonnebank of neem ik een spray-tan.

Ik hou ervan om lekker te ruiken en heb al een tijdje mijn eigen parfum. Met kleding wil ik er ook een beetje stylish bij lopen. Het is gewoon fijn om lekker in je vel te zitten. Sport helpt daar voor een groot deel aan mee. Je wordt er zelfverzekerd van.”