Multi-Gyn
Vraag een gratis Multi-Gyn ActiGel aan
Vraag een gratis Multi-Gyn ActiGel aan

Heb jij last van vaginale ongemakken? Probeer de ActiGel van Multi-Gyn.


Hetty Crèvecoeur
Gezondheidsdeskundige

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe onstaan vaginale ongemakken?

“In onze vagina leven allerlei micro-organismen zoals lactobacillen die melkzuur aanmaken en op die manier bescherming bieden, dat heet de vaginale flora. Zij creëren een zure omgeving waarin slechte bacteriën en schimmels minder goed gedijen. Door simpele factoren kan er soms een verstoring optreden in de vaginale flora en dat kan klachten geven.”

Welke factoren zijn dat?

“Bijvoorbeeld door hormoonschommelingen. Het hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat de slijmvliezen in de vagina sterk blijven.

Zodra dit daalt zoals vlak voor en na de menstruatie of tijdens de overgang, kunnen vrouwen gevoeliger zijn voor vaginale ongemakken. Ook het hebben van seks kan tijdelijk het zuurgehalte in de vagina verstoren.

Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen zoals antibiotica invloed hebben. En raar maar waar; stress kan er voor zorgen dat de slijmvliezen droger worden en geïrriteerd raken.”

Wat zijn de meest voorkomende ongemakken?

“Irritatie, jeuk, pijn, overmatige afscheiding en een onaangename geur komen vaak voor. De oorzaak is meestal dat de vaginale flora verstoord is en daarmee ook de zuurgraad, waardoor schimmels of slechte bacteriën de overhand kunnen krijgen.

Een schimmelinfectie herken je aan een witte brokkelige afscheiding, jeuk en irritatie. Bij een bacteriële vaginose heb je last van dunne, waterige afscheiding en is een onaangename visachtige geur juist heel kenmerkend.”

Wat kunnen vrouwen doen om de kans op vaginale ongemakken te verminderen?

“Was je vagina niet met zeep of douchegel, want deze verstoren de vaginale balans. Draag katoenen ondergoed en katoenen inlegkruisjes in plaats van synthetische. Verder is het goed om op je voeding te letten.

Te veel suiker kan een schimmelinfectie verergeren. Schimmels zijn namelijk gek op suiker. Tijdens de menstruatie is het belangrijk dat je je tampons en maandverband regelmatig verschoont. En als je naar de wc gaat is belangrijk om van voren naar achteren te vegen.”

Wanneer moet je naar de huisarts met je klachten?

“Normaal gesproken herstelt je lichaam de vaginale balans vanzelf en verdwijnen je klachten weer. Houden de klachten lang aan, keren ze vaak terug of twijfel je, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Voor zwangere vrouwen geldt dat ze bij vaginale klachten altijd naar de huisarts moeten gaan. Bij de drogist zijn ook verschillende producten te koop die de klachten kunnen behandelen. “

Wat voor invloed hebben vaginale ongemakken op vrouwen?

“Ik merk dat vrouwen zich vaak schamen om te praten over dit onderwerp. Zij zijn bijvoorbeeld bang dat hun bedpartner tijdens het vrijen iets zal ruiken of zijn onzeker over wat normaal is qua afscheiding. Ik zie het als mijn taak om vrouwen hierin gerust te stellen en hun eigen lichaam goed te leren kennen.

Mijn boek met natuurlijke, gezonde tips & tricks voor vrouwen dat in oktober uitkomt, gaat daar onder andere ook over. Het is normaal dat wij zo nu en dan last hebben van vaginale ongemakken.

Daar hoef je je echt niet voor te schamen, ook al suggereert het woord “schaamlippen” dat misschien wel. De vagina is een prachtig orgaan met een natuurlijk beschermingsmechanisme. Je kunt er seks mee hebben en kinderen mee baren. Daar moeten we juist trots op zijn!”