Rasker en co-auteur dr. Bart van den Bemt namen 183 alternatieve behandelmethoden wetenschappelijk onder de loep. "Een aantal ervan is ronduit bedrog", verklaart hij. "Zoals bioresonantie en de Vega-test. Dat zijn onbetrouwbare methoden, beïnvloedbaar door bijvoorbeeld harder op een knopje te drukken."

Tegelijkertijd toont het boek van Rasker aan dat er behandelingen zijn die wel degelijk helpen. "Er is niets wat geneest, maar er zijn wel methoden die een gunstig effect hebben op pijn, moeheid, algemeen welbevinden en stijfheid. Zoals kuurbehandelingen bijrematoïde artritis, ziekte van Bechterew en artritis psoriatica. Ze hebben aantoonbaar resultaat dat tot een half jaar kan duren en worden niet voor niets door vrijwel alle zorgverzekeraars binnen de aanvullende verzekering vergoed."

Ontspanningstherapieën, zoals mindfulness, helpen in veel gevallen tegen angst, depressiviteit en gespannenheid. Rasker: "De belangrijkste klachten van reumapatiënten zijn pijn, moeheid en afhankelijk zijn van anderen. Niet meer zelf je boodschappen kunnen doen of zelf je billen afvegen. Er is onzekerheid: hoe moet dat op het werk, kun je nog wel met vakantie? Vooral voor ouderen ligt eenzaamheid op de loer."

"Wat wij als artsen kunnen doen, is mensen helpen om te gaan met hun ziekte. Het boek helpt daarbij. Uitgever is het Reumafonds, dat zegt: wij zijn niet voor of tegen alternatieve behandelmethoden, we vinden goede voorlichting belangrijk. Mensen gaan toch wel op zoek."

"Er zijn meer dan honderd vormen van reuma", geeft Rasker ten slotte aan. "Het is belangrijk dat patiënten naar hun arts gaan voor goede diagnose. Nu kunnen ze met het boek in de hand met de arts overleggen."

Het boek is uitsluitend te bestellen via www.reumafonds.nl