De Boer heeft een lange carrière op het gebied van behandeling van versleten gewrichten. In 1989 verrichtte hij in Nederland de eerste transplantatie van een meniscus, de kraakbenige ‘schokbreker’ in de knie. Daarvoor deed hij in grote nationale en internationale klinieken onderzoek en verichtte chirurgische ingrepen.

‘Oercellen’

Eerder werkte dr Herman de Boer al langere tijd met de bloedplaatjes uit het bloed om het genezingsproces in pezen en gewrichten te bevorderen. Stamcellen uit vet of beenmerg werken echter direct op het versleten kraakbeen in het gewricht.

Deze nieuwe methode met stamcellen leerde hij aan de Universiteit van Colorado in de VS. Stamcellen zijn een soort ‘oercellen’ in het lichaam, die zich kunnen specialiseren tot bijvoorbeeld een spiercel, een botcel of een kraakbeencel. De Boer legt uit: “Stamcellen bevinden zich veelal in vetweefsel en in het beenmerg, het binnenste van de botten. Ze zitten vol met eiwitten die de groei van cellen stimuleren. Daarmee kunnen ze herstel van beschadigd weefsel bevorderen. Zo willen wij deze cellen gaan gebruiken om slijtage van kraakbeen in gewrichten te remmen.”

De stamcellen worden onder lokale verdoving uit beenmerg of vet verkregen. Vervolgens kunnen deze in het gewricht worden gespoten, bijvoorbeeld de knie of de heup. “Eventueel kunnen we eerst met een kijkoperatie het slechte kraakbeen uit het gewricht halen”, zegt De Boer. “Misschien is dat zelfs een extra prikkel voor het herstel. Na inspuiting van de stamcellen wordt het gewricht gekoeld en mechanisch op en neer bewogen om de ingespoten cellen goed te verdelen over het gewricht. Tevens wordt hyaluronzuur ingespoten, dat is het ‘smeermiddel’ in gewrichten. Het is een veilig middel dat ik al vijfentwintig jaar gebruik.”

Veelbelovend

De hele ingreep duurt slechts ongeveer een uur. De patiënt kan daarna weer naar huis. In de weken daarna zijn er op verschillende momenten controleafspraken, waarbij wordt gevraagd hoe het gaat en of er nog pijnklachten zijn. Met een scan zal een aantal keren het behandelde gewricht worden bekeken.

De nieuwe behandeling is veelbelovend, weet De Boer. In de VS is deze gestart in de diergeneeskunde, met name bij racepaarden. Later werd het ook bij mensen toegepast. Daarmee is inmiddels drie jaar ervaring opgedaan, met positieve resultaten. “Tachtig procent van de behandelde mensen heeft minder pijn aan het gewricht en kan beter functioneren. De stamcellen vertragen het slijtageproces en op MRI-scans is te zien dat de hoeveelheid kraakbeen in het gewricht toeneemt.”

Prof. Daniel Grande, professor in zowel de orthopedie als de stamcelbiologie aan het Feinstein Instituut in New York, staat Herman de Boer bij met de introductie van deze nieuwe techniek. Er zal onder andere onderzoek plaatsvinden naar de ingebrachte stamcellen en naar het resultaat van de behandeling. “Alles wordt heel goed gedocumenteerd en in een gegevensbank opgeslagen.”

Enorme winst

De Boer denkt dat stamceltherapie bij gewrichtsslijtage enorm belangrijk gaat worden. “Het is een behandeling, die als eerste mogelijkheid kan worden aangeboden bij beginnende slijtage van een gewricht. Dan zijn er al pijnklachten, maar is het nog te vroeg voor een kunstgewricht. Deze methode heeft zijn beste uitwerking bij slijtage van de knie, maar kan ook bij andere gewrichten worden toegepast. Na stamcelbehandeling kan de patiënt weer enkele jaren vooruit. Het stelt een operatie uit en misschien is een kunstgewricht in de toekomst zelfs helemaal niet meer nodig. Dat zou enorme winst betekenen.”