Willem Kruithof

“Een reumakuur is absoluut geen wellnessvakantie”, aldus Willem Kruithof die dit misverstand graag de wereld uit wil helpen. Veertien jaar geleden werd bij hem de ziekte van Bechterew vastgesteld, een vorm van reuma in de rug, waar Willem dagelijks pijn en ongemak van ondervindt.

Twee keer per jaar vertrekt Willem voor twee weken naar een kuuroord in Montenegro met Fontana Travel, dat is de grootste reisorganisatie in Nederland is op het gebied van reuma kuurreizen en andersoortige gezondheidsvakanties. Daar wacht hem een intensief programma wacht met behandelingen en therapieën om zijn reumaklachten te lijf te gaan.

Het behandelprogramma wordt door een kuurarts opgesteld en volledig op maat gesneden. De behandelingen bestaan uit fysiotherapie, hydrotherapie, thermale baden, modderbaden, maar ook individuele gymnastiek maakt deel uit van het programma. “Hierbij worden echt de grenzen van je kunnen opgezocht. Dat kan behoorlijk heftig zijn en ook wel confronterend. Toch kom ik er altijd als herboren vandaan, trots ook op het zelfherstellende vermogen van mijn lichaam.”

Verzekeraars

Ondanks dat Willem veel baat heeft bij het kuren, is zijn verzekeraar gestopt met het vergoeden ervan, en daar begrijpt hij helemaal niets van. “We hebben in Nederland de mond vol over preventie, het voorkomen van obesitas, hartklachten, geslachtsziekten, noem maar op.

Een steeds grotere groep in Nederland heeft reuma. Ik ben er zelf het levende bewijs van dat kuren deze groep kan helpen om zo lang mogelijk normaal te functioneren. Dat is geen luxe, maar pure noodzaak.

Het zorgt ervoor dat ik normale werkweken kan maken, minder medicatie hoef te gebruiken en wie weet, had ik anders nu wel in een rolstoel gezeten.” Het kuuroord waar Willem naartoe gaat ligt in Montenegro, maar ook over de oorden in Slovenië en Roemenië zijn de berichten zeer positief. “Ik ben zeker niet de enige die baat heeft bij het kuren. In het kuuroord kom ik vooral mensen uit Noorwegen tegen.

Zij moeten van hun verzekeraar verplicht zes weken kuren en dat werpt zijn vruchten af. Ook in Duitsland worden de reumakuren gewoon vergoed, terwijl er in Nederland steeds meer verzekeraars zijn die het van de vergoedingenlijst schrappen. Hoe is dat mogelijk? Een gemiste kans vind ik het.”

Meer weten over de (Reuma)kuurreizen van Fontana Travel? Je leest het hier!