Bregtje de Boer
Reumapatiënt

Een pot met augurken opendraaien of een mailtje tikken. Het zijn alledaagse dingen die we met vanzelfsprekendheid doen, maar wat als dat niet meer kan? Het overkwam Bregtje de Boer (57). “Ik kon geen simpel mailtje meer tikken. Ik lag op de bank met zes paracetamol per dag. Ik had veel pijn, kon niet lopen en ik kon me zelf niet omdraaien in bed. Ik werd aan- en uitgekleed door mijn echtgenoot. Ik heb heel veel gehuild.”

Diagnose

Al snel werd geconstateerd dat Bregtje reuma had: “Ik ben achttien jaar verpleegkundige geweest en ergens voelde ik de bui al hangen. Ik werkte in het weekend, in de avond en overdag. Daardoor was ik vaak zó moe.”

Door de zwaarte van de medicijnen en de bijwerkingen wilde Bregtje absoluut niet aan de reumaremmers en wilde dat hoe dan ook vermijden. Haar reumatoloog adviseerde haar te stoppen met het eten van aardappelen en op internet las ze over reumapatiënten die baat hebben bij het mijden van witmeelproducten.

Na deze aanpassing in haar eetpatroon merkte ze al snel dat haar lichaam daarop reageerde. Bregtje: “Voor mij was het helder dat ik door het aanpassen van mijn voeding iets kon veranderen, maar ik wist er vrijwel niks vanaf.”

Resultaat door DNA-onderzoek

Dat was voor haar het moment om de hulp van een expert erbij te halen. De bedrijfsarts stuurde Bregtje door naar Dirk Zoutewelle, DNA- en gezondheidsexpert. Op basis van een beetje speeksel is haar DNA onderzocht in het lab.

Honderd genen gerelateerd aan Bregtje’s stofwisseling zijn geanalyseerd en aan de hand daarvan is een rapport opgesteld dat dienst doet als handleiding van haar lijf. Zo bleek dat bepaalde genen bijdragen aan een verhoogde ontstekingsgevoeligheid, waardoor verschillende voedingsmiddelen een negatieve invloed hebben op bepaalde herstelfuncties van Bregtje. Zij kreeg van Dirk daarom een voedingspatroon om bepaalde voedingsstoffen te mijden en andere juist te benadrukken.

“Ik voelde de kracht terugkeren in mijn lichaam en al snel kon ik weer alledaagse dingen doen''

Bregtje: “Mijn omgeving was in het begin wel heel kritisch, maar ik heb van tevoren goed met Dirk besproken wat mogelijk is en wat niet. Ik moest de inname van zwavelrijke voedingsmiddelen zoals uien, prei, knoflook, broccoli, koolsoorten en dergelijke benadrukken. Suikers, dierlijke zuivel en varkensvlees moest ik juist vermijden.

Daarnaast kreeg ik voedingssupplementen, zodat ik op een dag geen vijf bananen en drie avocado’s hoefde te eten om aan een door Dirk voorgeschreven dagelijkse hoeveelheid van iets te komen. Ja, dat was in het begin best even wennen met koken.”

Het leven van Bregtje nu

Na drie maanden merkte Bregtje al resultaat: “Ik voelde de kracht terugkeren in mijn lichaam en al snel kon ik weer alledaagse dingen doen zoals een boodschappentas dragen en een bed verschonen.

Sterker nog, na vier maanden kwam ik met een positief resultaat terug bij mijn reumatoloog, reumaremmers hebben we kunnen vermijden! Ik ben zó dankbaar. Ik voel me herboren en fitter dan ooit! Ik heb weer zin in dingen.

Ook kan ik me weer concentreren en slaap ik beter dan ik ooit heb gedaan. Ik ben altijd een slechte slaper geweest maar nu niet meer.” Ze is er dan ook van overtuigd dat een voedingspatroon op basis van DNA-analyse een oplossing kan zijn voor veel mensen met een auto immuun ziekte, een chronische aandoening of iemand die psychisch is vastgelopen.

Kortom: iedereen die te horen heeft gekregen ‘er maar mee te moeten leren leven.’ Omdat Bregtje merkte dat er dingen veranderden in haar psychisch evenwicht, heeft ze besloten zich hierin bij te scholen. Ze geeft hier ook aandacht aan in ‘De Bregtje-methode’ een trainingsprogramma voor psychologen en therapeuten.