Psoriasis is een chronische ontstekingsziekte van de huid die veel voor komt; 3 op de 100 mensen in Nederland heeft een vorm van psoriasis. De meest voorkomende vorm is psoriasis vulgaris. Deze vorm kenmerkt zich door rode en zilverwitte schilferige plekken die duidelijk begrensd zijn.

Psoriasis kan over het gehele lichaam voorkomen, afhankelijk van de vorm en ernst. Het is echter méér dan alleen een huidziekte, want psoriasis komt vaak voor in combinatie met andere ontstekingsziektes zoals artritis psoriatica, een vorm van reuma.

Professor Elke de Jong, dermatoloog in het Radboud Universitair Medisch Centrum, vertelt waarom het zo belangrijk is om artritis psoriatica zo snel mogelijk te ontdekken. Bart heeft artritis psoriatica en vertelt over de impact van deze aandoening op zijn leven.

Snel melden

Professor de Jong stelt dat er schade aan de gewrichten kan ontstaan als de artritis psoriatica niet op tijd ontdekt wordt.  “Soms ontstaat de schade pas na langere tijd, maar ook een korte ontsteking kan al schade aanrichten.

Om er zo vroeg mogelijk bij te zijn, is het belangrijk dat een patiënt gewrichtsklachten zo snel mogelijk meldt bij de huisarts of dermatoloog. Over het algemeen ontstaan gewrichtsklachten ongeveer tien jaar na de diagnose psoriasis.

Daarnaast kunnen afwijkingen van de nagels (o.a. putjes, verkleuring, loslating) een indicator zijn voor artritis psoriatica.

Niet iedereen met psoriasis krijgt artritis psoriatica, het is niet te voorspellen wie er last van krijgt. Spontane gezwollen, stijve en/of pijnlijke gewrichten zijn wel altijd belangrijk om direct te melden. We zeggen daarom ook altijd tegen onze patiënten ‘zwellen is bellen’. Daarnaast kunnen afwijkingen van de nagels (o.a. putjes, verkleuring, loslating) een indicator zijn voor artritis psoriatica”.

Professor de Jong zegt dat er tegenwoordig wel beter op gewrichtsklachten wordt gelet door huisartsen en dermatologen. “Door nauwere samenwerking tussen dermatologen en reumatologen is het diagnosetraject steeds korter geworden en dat is goed voor de patiënt. Er is meer openheid en inzicht en we weten nu natuurlijk meer dan vroeger en willen schade aan gewrichten voorkomen.”

Link tussen psoriasis en artritis psoriatica

Bij Bart werd rond zijn zevende psoriasis geconstateerd. “Het begon met kleine plekjes op mijn knieën en mijn hoofd. In de puberteit kreeg ik er meer last van en rond mijn zevenentwintigste werd ik voor het eerst behandeld door een dermatoloog.  Ik kreeg er steeds meer last van en heb verschillende therapieën gehad.

Ik ben ook een paar keer ‘schoon’ geweest, dat betekent dat er op dat moment geen psoriasisplekken te zien waren.” Bart vertelt dat de schone periodes fijn waren, maar dat de psoriasis toch steeds weer terugkwam. “Niet alleen jeuken de plekken op de huid, maar ze doen ook pijn. De pijn is te vergelijken met die van schraalheid. Psoriasis is een ontstekingsvorm, dus ik heb ook vaak een grieperig gevoel.”

Bart kreeg rond zijn vijfenveertigste de diagnose artritis psoriatica. “Ik had al een half jaar last van mijn gewrichten, maar legde eerst de link met mijn psoriasis niet. Vorig jaar ging het opnieuw mis: “ik had ontzettend last van mijn rechterknie en –voet. Ik ging minder lopen omdat ik dacht aan overbelasting.

Enige tijd later tijdens een controle heb ik toch mijn gewrichtsklachten gemeld aan de dermatoloog. Er werd direct een foto gemaakt en daaruit bleek dat er al sprake was van gewrichtsschade. Daar schrok ik wel van, ik vond mezelf daar nog veel te jong voor. Met medicatie trok de pijn na verloop van tijd wel weg, maar in mijn achterhoofd bleef ‘blijvende schade’ steeds maar klinken.”

Kwaliteit van leven

Om de artritis psoriatica onder controle te houden, wordt Bart behandeld door een reumatoloog. “Gelukkig heb ik een beroep zonder fysieke belasting, maar ik heb wel mijn handen nodig. Als ik die niet of minder kan gebruiken, is er wel een probleem.

Wacht niet met het melden van gewrichtsklachten, maar geef deze direct door.

Daarnaast is de vermoeidheid ook  een probleem. Kwaliteit van leven is voor mij echter heel belangrijk. Mijn motto is: Het leven is een feest, vergeet niet het te vieren. En mijn leven is méér dan mijn ziekte. Ik zoek de problemen niet op, maar laat leuke dingen er niet voor glippen.

Mijn advies aan anderen in dezelfde situatie: Wacht niet met het melden van gewrichtsklachten, maar geef deze direct door aan huisarts of dermatoloog”.