Arno van Kuijk

Reumatoloog bij Reade

Veel psoriasispatiënten weten niet dat ze naast psoriasis ook gewrichtsontstekingen kunnen ontwikkelen. Arno van Kuijk, reumatoloog bij Reade, adviseert psoriasispatiënten alert te zijn als ze gewrichtspijn krijgen en stijf zijn.

“Ook het hebben van gezwollen gewrichten is een teken dat er iets meer aan de hand is,” legt hij uit. “Vaak denken mensen dat de gewrichtsklachten te maken hebben met slijtage. Ze nemen het voor lief dat ze moeilijk bewegen of pijn hebben, terwijl er wel degelijk wat aan de ontstekingen te doen is.

Deze klachten belemmeren hen op korte termijn bij dagelijkse activiteiten zoals sporten en werk, maar kunnen op lange termijn leiden tot ernstige beschadigingen. Hoe langer een patiënt gewrichtsontstekingen heeft, hoe groter de kans op botafbraak. Deze beschadigingen van het bot kunnen leiden tot vervorming van de gewrichten, waardoor de stand van bijvoorbeeld de vingers kan veranderen en iemand op termijn zijn werk niet meer kan uitvoeren.”

Lastig te herkennen

Gezwollen gewrichten zijn makkelijk te herkennen door artsen, maar bij artritis psoriatica kunnen de ontstekingen ook in de wervelkolom en de pezen zitten. Van Kuijk: “Dat is niet zichtbaar aan de buitenkant. Daarnaast zijn bij artritis psoriatica geen factoren aanwezig in het bloed, die kunnen wijzen op de ziekte. Dat maakt het lastig om de aandoening te herkennen.”

Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de mensen met artritis psoriatica op den duur schade aan de gewrichten ondervindt ten gevolge van de gewrichtsontstekingen. “Dat willen we natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Dus meld het als psoriasis patiënt bij de huisarts of dermatoloog zodra je gewrichtsklachten hebt!”

 

Heb jij mogelijk artritis psoriatica? Doe de test (klik voor de hele test).
Infographic