Mimi Lodewijks

Zitspecialist

Mimi Lodewijks is zitspecialist en komt dagelijks bij mensen op de werkplek.  Zij hoort vaak dat reumapatiënten de zitting van hun stoel als hard ervaren en aan het einde van de dag zo moe zijn door een verkrampte zithouding. 

“De hardheid van het materiaal is echter niet het enige aandachtspunt bij een juiste zithouding. Daarom besteed ik als zitspecialist ook veel aandacht aan maatvoering, drukverdeling, de mate van ondersteuning, in hoeverre de benen in een hoek van 90 graden kunnen worden geplaatst en of er sprake is van verminderde stabiliteit en/of mobiliteit.”

Ook houdt Lodewijks rekening met zaken als zithoogte, zitdiepte, de stand van de rugleuning en armleuningen. “Door mensen hun verhaal te laten vertellen, ontspannen zij en kan ik goed in kaart brengen wat de totale zitproblematiek is. Alle onderdelen hangen nauw met elkaar samen.”

Optimale ondersteuning

Als zitspecialist komt Lodewijks dagelijks bij mensen op de werkplek. Tijdens het inmeten van een stoel let zij ook op de inrichting van een werkplek, zoals het bureau, toetsenbord, muis, scherm en eventuele andere zaken die de zithouding beïnvloeden.

Zij hoort dan vaak terug dat reumapatiënten dankzij een op maat gemaakte stoel minder verkrampt zitten en daardoor meer energie overhouden na een werkdag. “Een stoel is natuurlijk geen geneesmiddel, maar het kan wel de pijnlijke en scherpe symptomen van reuma terugdringen door het lichaam optimaal te ondersteunen.

Mensen hoeven door een goede stoel niet steeds te ‘vechten’ voor een juiste houding en hebben als gevolg minder pijn. Dit zorgt ervoor dat ze vrolijker, gemotiveerder en productiever de dag doorkomen.”