Gewrichtsslijtage

Ruim vijf jaar geleden werd geconstateerd dat ze gewrichtsslijtage had. "Als ik een poosje had gezeten, merkte ik dat mijn heup stijf was", vertelt Mieke. "Het lopen ging lastiger. Dat was hinderlijk en soms ook pijnlijk. Toen er foto's waren gemaakt in het ziekenhuis bleek dat het kraakbeen in vooral mijn rechterheup behoorlijk was versleten."

Aanvankelijk werd zelfs gedacht aan een heupoperatie, maar dat bleek niet nodig. "Omdat ik veel pijn had, gaf de orthopedisch chirurg mij een injectie. Meteen daarna sprong ik van de tafel, waardoor de specialist wist dat het artrose moest zijn. Een reumatische ziekte waarbij de meeste patiënten voldoende baat hebben bij medicatie."

Pijn verlichten

Mieke koos bewust voor een natuurlijk product om de pijn te verlichten. "Ik slik twee keer per dag een tablet Harpagophytum, ook wel bekend als duivelsklauw. Het is een kruidenextract van wortels van een plant die oorspronkelijk in de Namibische woestijn groeit.

Het kan bij diverse vormen van reuma helpen, zoals artritis, fibromyalgie en jicht.

Als ik dat gebruik, ervaar ik minder pijn. Het kan bij diverse vormen van reuma helpen, zoals artritis, fibromyalgie en jicht." Doordat bepaalde spieren overbelast raken, kan artrose erg pijnlijk zijn. "Daarom is het belangrijk om goed en voldoende te blijven bewegen.

Zelf ga ik iedere dag op de fiets naar het werk en terug naar huis. Daarnaast doe ik twee keer per week krachttraining en ga ik ook zwemmen. Door voldoende te bewegen blijven de spieren soepel."

Natuurlijke extracten

Toch moet Mieke zich ook qua bewegen in acht nemen. "Wat ik bijvoorbeeld niet kan zonder pijn, is langer dan dertig minuten wandelen of in de tuin werken. Blijf ik langer doorgaan, dan moet ik het bezuren en krijg ik spierpijn."

Bij heel erge pijn neemt Mieke een enkele keer reguliere pijnstillers. "Als ik teveel heb gedaan en daarna nog een activiteit wil doen, slik ik wel eens wat extra's zoals paracetamol. Maar liever alleen natuurlijke extracten, omdat het vaak weinig tot geen bijwerkingen heeft. Ik eet ook gezond, voldoende groenten en fruit."

Enkele jaren geleden kreeg Mieke ook artrose aan de linkervoet. "Ik merk dat duivelsklauw ook helpt tegen de pijn aan het enkelgewricht. Op goede dagen vergeet ik een enkele keer een tablet en krijg ik toch last. Ook aan mijn voet.”