"Oorspronkelijk ben ik sportfysiotherapeut en revalidatietrainer afkomstig van het Nederlands Korps Mariniers, maar al jarenlang heb ik grote interesse voor onze algehele fysieke gezondheid,” vertelt Coen Luiken. “Tijdens mijn praktijkvoering bij de Mariniers maakte ik al gebruik van zeer innovatieve behandelmethodieken en heb ik van dichtbij gezien dat niet alleen blessures of overbelasting pijn veroorzaakt. Ook werken onder grote druk, met veel stress en slecht eten kan voor veel fysieke klachten zorgen. Klachten die meestal niet gelinkt worden aan voeding of aan het maag-darmstelsel. Het is naar mijn idee dus belangrijk, dat je ook als arts of fysiotherapeut verder kunt kijken dan alleen naar de daadwerkelijke pijnplek."

Two brains in one body

Luiken: "Een geweldige 'eye opener' is het boek van Dr. Michael Gershon over het belang van een goed functionerend maag-darmstelsel, ook wel ons 'Second Brain" genoemd. De dunne- en dikke darm, de slokdarm en de maag vormen samen een zeer gecompliceerd stelsel dat net als de hersenen continue informatie stuurt naar de diverse systemen in ons lichaam. Die aansturing zorgt ervoor dat voedsel wordt omgezet in noodzakelijke voedingsstoffen die je lichaam kan opnemen en gebruiken. Deze voedingsstoffen leveren energie zodat je je fit en gezond voelt. Bovendien is je maag-darmstelsel ontzettend belangrijk voor je herstel, je immuunsysteem en dus in hoge mate bepalend voor hoe je functioneert. Met deze kennis wordt naar mijn mening nog veel te weinig gedaan bij mensen met fysieke- en mentale klachten."

Essentiële voedingsstoffen

Nadat ons voedsel via de slokdarm in de maag komt wordt het vermengd met maagzuur. Behalve dat dit nodig is voor de vertering heeft maagzuur nog meer belangrijke functies. Het helpt bij een goede opname van vitamines en mineralen, met name van ijzer en vitamine B12. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de aanmaak van bloed en dragen bij aan een goede energiehuishouding. Daarnaast zorgt maagzuur er ook voor dat schadelijke bacteriën en schimmels in het voedsel onschadelijk worden gemaakt. Als dit proces niet goed verloopt lukt het niet om eiwitten optimaal te verteren en mineralen voldoende op te nemen waardoor o.a. ontstekingen en gewrichtsklachten kunnen ontstaan.

“Je bent niet wat je eet, je bent wat je opneemt”

Oorzaak van de klacht

"Vaak ligt de oorzaak van de klacht in het hebben van teveel of te weinig maagzuur," vertelt Luiken. "Wat de meeste mensen niet weten, en waar zelfs artsen vaak aan voorbij gaan, is dat de symptomen van teveel of te weinig maagzuur hetzelfde zijn. Zo worden er tegen 'zure oprispingen' dus vaak ten onrechte maagzuurremmers voorgeschreven waardoor de klacht wel wordt weggenomen maar de oorzaak alleen maar erger wordt.

Door een tekort aan maagzuur kun je slecht mineralen als zink, magnesium, B6 en B12 opnemen welke essentieel zijn voor sterke botten, de opbouw van eiwitten, de groei van nieuw weefsel en een goede weerstand. Het gevolg is voortdurende vermoeidheid, ontstekingsgevoeligheid, pijnlijke spieren en gewrichten maar ook last van opboeren, winderigheid en/of een slechte stoelgang. Patiënten snappen vaak niet, als ik over deze symptomen begin, wat dat te maken heeft met hun fysieke klachten als bijvoorbeeld ontstekingen of hun burn-out of depressie. Daarnaast zijn ze vaak in de veronderstelling dat ze reeds goede behandelingen ondergaan en al gezond eten, maar met reguliere fysiotherapie en alleen gezond eten los je de problemen meestal niet op.

Om fysieke beperkingen weg te nemen, meer uit de voeding te halen en ervoor te zorgen dat het herstellend vermogen van het lichaam optimaal is, geef ik patiënten gedurende drie weken specifieke enzymen, adviseer ik ze essentiële vetzuren met een aangepast voedingsadvies en zeer doelgerichte behandelingen. Door o.a. de opname te verbeteren en essentiële vetzuren toe te voegen en deze unieke behandelingen verbetert het zelfhelend vermogen van het lichaam.

In plaats van de klacht alleen maar met medicatie te bestrijden wordt nu daadwerkelijk de oorzaak aangepakt, hetgeen vaak in zeer korte tijd al voor spectaculaire resultaten zorgt. Er wordt weleens gekscherend gezegd dat je bent wat je eet, maar mijn stelling is: je bent wat je opneemt."