Mieke Deiman

Artrose patiënt

Als Mieke Deiman (63) hoort dat ze artrose heeft, vallen alle puzzelstukjes in elkaar. De pauzewandeling die ze alsmaar verder moest inkorten en het niet meer in de benen kunnen komen vanuit een bureaustoel… Deze diagnose verklaarde het. Maar hoe moest ze hier nou mee omgaan op haar werk?

Blijven bewegen

Bij artrose is het belangrijk in beweging te blijven. Maar bewegen onder werktijd moet je jezelf écht aanleren. En dat is omschakelen. “Op het werk heb ik de neiging om maar te blijven zitten. Uit gewoonte, omdat ik vastzit aan een headset om klanten te woord te staan, maar ook mijn plichtsbesef zat me in de weg. Hoe kon ik nou een rondje gaan lopen, terwijl mijn collega’s gewoon doorwerkten?”

Begrip kweken

Het kweken van begrip bleek de sleutel tot succes. “Ik besloot van meet af aan om open te zijn over wat wel en niet lukte en hoe ik worstelde met mijn plichtsbesef. Juist die openheid leverde me heel veel begrip en betrokkenheid op. Op een gegeven moment begonnen mijn collega’s me zelfs te herinneren: ‘Mieke, doe je weer even een loopje?’ Dat meeleven en meedenken gaf me een heel fijn en veilig gevoel.” 

Natuurlijke pijnstiller

Mieke had artrose in de heupen en in haar enkel. Had, want voor haar heupen bleek een operatie toch onvermijdelijk. De pijn in haar enkel is nog steeds aanwezig. Ter verlichting van de pijn kiest ze voor Harpagophytum (duivelsklauw). “Het extract van de wortels van deze plant staat bekend als natuurlijke pijnstiller. Als ik het gebruik, ervaar ik echt minder pijn.”

Op de werkvloer

Maar wat doe je in de praktijk als je aan het werk bent? Mieke heeft een paar tips. “Beweeg ieder uur even. Ga naar de wc, haal een kopje koffie en loop zo net even dat stukje extra. En heb je een collega nodig? Loop naar hem of haar toe in plaats van te mailen of te bellen. En ga wandelen in de pauze, dat is zoveel beter dan stilzitten in de kantine. Ook als je geen artrose hebt trouwens.”