Op haar 19e kreeg Anita Witzier voor het eerst last van ontstekingen in haar knieën, maar de reuma ging weg. Twintig jaar later kwam het in veel meer gewrichten terug én in de drukte van haar leven: een succesvolle tv-carrière en twee jonge kinderen.

‘Ineens kon ik mijn kinderen niet aankleden en moest op mijn billen de trap op en af, om maar eens wat te noemen. Tijdens tv-opnames ‘on the road’ zat ik in een rolstoel, behalve als ik in beeld was. Verder liep ik met krukken. En dan de vermoeidheid, een zwaar onderschatte klacht. De impact die reuma op je leven heeft, is enorm. Dat zie ik bij iedereen.’

Moeilijk grip krijgen

Meer dan 2 miljoen mensen in Nederland worden dagelijks beperkt door reuma. Ze hebben kapotte gewrichten, pijn en worden beperkt bij de gewoonste dingen. De ernstige vermoeidheid komt daar nog eens bij. ‘Het is als patiënt echt moeilijk om grip te krijgen op reuma, omdat het zo grillig is’, vertelt Anita. ‘De ene dag gaat het best aardig, maar de volgende dag kun je niets.’

Begrip is belangrijk

‘Dat maakt reuma voor de mensen om je heen ook zo moeilijk te begrijpen, terwijl begrip juist zo ontzettend belangrijk is. Het punt is dat mensen meestal niet aan je zien dat je reuma hebt; dus moet je ze informeren.

Ik heb zelf bijvoorbeeld op mijn werk ervaren dat ik alle medewerking kreeg toen ik uitlegde wat er aan de hand was. Maar ik zeg er meteen bij: ik ben een gezegend mens. Ik weet maar al te goed van anderen dat begrip en medewerking niet vanzelfsprekend zijn.’

Diagnose lastig

Toen bij Anita reuma voor de tweede keer de kop opstak, deed ze eerst alsof het er niet was. ‘Ik heb het proberen te verdringen, maar dat hield ik niet lang vol. De reuma manifesteerde zich zo krachtig. Ik ging elke dag op de fiets naar mijn werk, zoals zoveel mensen doen, maar het werd maar zwaarder en zwaarder. Tot het niet meer ging. Ik ben op een gegeven moment naar de reumatoloog gegaan. Een diagnose stellen, was niet eenvoudig. Er zijn zoveel verschillende vormen.’

Onderzoek essentieel

Nieuwe behandelingen hebben het leven van veel mensen met reuma al verbeterd, ook dat van Anita Witzier. ‘Dat geldt dan met name voor mensen met reumatoïde artritis, de vorm van ontstekingsreuma die ik heb. Maar er zijn nog zoveel vormen van reuma, zoveel mensen voor wie een oplossing hard nodig is.

Neem artrose: 1,3 miljoen Nederlanders hebben ernstige gewrichtsklachten door kapot kraakbeen. Onderzoek is essentieel om tot nieuwe behandelingen te komen en daar is veel geld voor nodig. Dus doe ik ook dit jaar weer mee met de Reumafondscollecte die op 19 maart is begonnen. Ik ga dan met mijn collectebus rond bij mijn collega’s. Ze geven gul en dat is hartverwarmend.’

Anita in het kort

Televisiepresentatrice Anita Witzier (1961) heeft reumatoïde artritis. Sinds 2001 is zij de ambassadeur van het Reumafonds.

De belangrijkste tips van Anita:

  1. Praat erover. Dat je reuma hebt, kunnen mensen vaak niet aan je zien. Praat met je familie, vrienden en collega’s over wat er met je aan de hand is; dan kunnen mensen je beter begrijpen.
  2. Je bent niet alleen. Besef dat meer dan 2 miljoen mensen een vorm van reuma hebben. Lees blogs van anderen, sluit je aan bij een reumapatiëntenvereniging of bijvoorbeeld bij de besloten facebookgroep Samen reuma van het Reumafonds.
  3. Blijf bewegen. Hoe moeilijk het soms ook is: juist als je reuma hebt, is blijven bewegen heel belangrijk. Het helpt je fit en mobiel te blijven. Blijf wel binnen je grenzen en beweeg indien nodig onder goede begeleiding.
  4. Maak keuzes. De beperkingen en je vermoeidheid maken je leven grillig. Maak keuzes in wat je wel en niet doet. Niet makkelijk, maar wel belangrijk.